Terug naar overzicht

Tubbe Huis: WZC Egmont Zottegem

Woon, Leef & Geniet !” 

Tubbe huis WZC Egmont

Regelmatig zetten we een Tubbe Huis in de kijker.
We gingen langs bij WZC Egmont in Zottegem waar we werden te woord gestaan door een enthousiaste begeleidingsgroep.

WZC Egmont bijna 200 bewoners, een 210 medewerkers en tal van warme vrijwilligers die dagelijks hun team versterken. Er is een mooi zorgaanbod. Het omvat langdurig verblijf, kortverblijf en dagopvang. Zowel voor alleenstaanden en koppels. Ze richten zich naar ouderen met fysische, mentale en/of sociale zorgnoden en maken zich sterk in hun specifieke werking voor personen met dementie waar de bewoner als ‘Mens’ centraal staat. Ze realiseren dit in een vernieuwde veilige en moderne zorginfrastructuur en zorgomgeving met respect voor ieders filosofische, godsdienstige, democratische of politieke overtuiging. De waarden waar WZC Egmont voor staat zijn: Betrokkenheid, Transparantie, Respect en Professionaliteit.

Hun visie in het kort: de bewoner staat centraal, Kleinschalig wonen en leven, kwaliteitsvolle dienstverlening, omgevingsgericht en een zinvolle dagbesteding. Hun visie wordt op vandaag gerealiseerd door een multidisciplinair  team, een directieteam en het bestuur. Het bieden van kwaliteitsvolle dienstverlening staat centraal voor elk teamlid, Waarbij elk teamlid groeit in hun specifieke kennis en expertise.  

Op de vraag wat hen het meeste drijft is het antwoord in koor:  “Woon, Leef & Geniet! omdat dit alles verwoordt waar we voor staan. Deze slagzin is door de medewerkers opgesteld.” Omdat zij elke dag streven naar een wzc waar elke bewoner woont zoals hij/zij thuis deed, leeft zoals vroeger en geniet van elke dag. 

Waarom Tubbe?

Als we bij de begeleidingsgroep polsen naar waarom ze een Tubbe huis willen worden reageren ze enthousiast: “Een woonzorgcentrum dat werkt met het Tubbe-model is een aantrekkelijke, aangename en warme plek, waar senioren voluit hun leven kunnen leiden en daar zelf over beslissen. Zo wordt een Tubbe-huis ook voor het personeel een fijne en motiverende omgeving. De verschillende capaciteiten van alle mensen worden er gewaardeerd en ingezet. Het model is voor elk woonzorgcentrum verschillend, dus ook voor ons. We moeten samen met het personeel, de directie en uiteraard de bewoners en hun familie een eigen traject bewandelen. Het verandertraject met onze nieuwe visie sluit mooi aan bij deze visie van Tubbe. We streven ernaar om een huis te zijn waar het goed wonen en werken is. 

Veel mooier kunnen we het zelf niet verwoorden natuurlijk…

Starten met Tubbe!

Zoals elke nieuwe start is het wat zoeken, hoe gaan jullie ermee om?

In juni 2021 gingen we aan de slag om onze nieuwe missie en visie uit te schrijven.  Dit door nauw samen te werken met onze medewerkers, bewoners en familie. We hebben enkele belangrijke accenten gelegd waar we de komende tijd naartoe streven. In 2022 geven we deze nieuwe visie ook daadwerkelijk vorm. 

Een visie waar wonen en leven centraal staat. Een eerste grote stap is het verkleinen van onze afdelingen. Zo gaan we gaan van vier naar zes afdelingen en kennen onze bewoners het personeel door en door. De kwaliteit van onze zorg krijgt hierdoor een enorme boost. We bouwen zo aan duurzame relaties waarbij de bewoner altijd centraal staat en een persoonlijke aanpak primeert. 

Als we luisteren naar onze bewoners weten we dat eten hier een belangrijke rol in speelt. Eten zoals thuis is waar iedereen naar uitkijkt. Dit doen we door te werken met keuzemenu’s bij het ontbijt en het avondmaal. We veranderen doelbewust de ziekenhuisplateaus door buffetkarren met keuzemenu’s op het moment zelf. De keukenmedewerkers gaan mee naar de afdelingen om de bewoners te leren kennen en serveren het eten met de pot op tafel.  Biefstukken worden ter plaatse gebakken op de wijze die de bewoner wil. En als leuke extra smullen ze van verse frietjes gesneden door de bewoners zelf. Het sociale gebeuren van samen eten blijft belangrijk, daarom stimuleren we bewoners ook om het samen te doen in onze leefruimtes.

Dit jaar focussen we ook meer op de invulling van een zinvolle dagbesteding. We kiezen voor een ruimere inzet van woonleefbegeleiders, reactivatiemedewerkers en stellen een psycholoog aan. Het nut van een psycholoog bij ouderen werd in coronatijden duidelijk. Want ook al lijkt de coronacrisis weg te zijn, het mentaal welzijn van onze bewoners blijft altijd op de eerste plaats staan.

Hoe hun dagen eruit zien beslissen de bewoners zelf. We stimuleren de participatie van onze bewoners en betrekken hen bij grote projecten of dagelijkse taken. Zo hebben we een stuurgroep opgericht voor Dag van de Zorg. Onze bewoners denken actief mee over de invulling van die dag en nemen een taak op. Ook het buddy-project dat binnenkort start, sluit mooi aan bij participatie. Nieuwe bewoners worden zo bij de hand genomen door andere bewoners om het wzc te leren kennen. Onze bewoners worden gemotiveerd om deel uit te maken van werkgroepen en mee na te denken over de zorg in ons wzc. Het beste voorbeeld is de selectie van onze nieuwe kok. Een bewoner van het wzc ging samen met de jury op zoek naar de beste kok voor de wensen van onze bewoners. In zulke beslissingen is er geen betere jury dan iemand die dagelijks bij ons vertoeft. Door bewoners te betrekken werken we samen aan een doel.

We zijn er immers voor hen, om in hun huis te werken. Samen bereiken we meer dan alleen! We kijken dan ook erg uit naar de samenwerking met onze coach binnen het traject van de Koning Boudewijnstichting en het delen van kennis met andere Tubbe Huizen binnen de community!”

———

Met zoveel enthousiasme wensen we WZC Egmont heel veel fijne momenten in hun Huis en kijken we uit naar toekomstige Tubbe verhalen.

 

WZC Egmont

Deinsbekestraat 23

9620 Zottegem

09 364 56 00

 

Tubbe Begeleidingsgroep:

Kelly de la Ruelle, Elisah Mory, Celien Fosselle, Lisa Lemaitre, Katrien Flamand en Guy Van den Brulle

Tubbe Contactpersoon:

Kelly de la Ruelle 

kelly.delaruelle@ocmw.zottegem.be