Terug naar overzicht

Tik Tok (Tubbe):  wereldster op je 98ste? 

WZC Sint Eligius scoort internationaal met 23 miljoen Tik Tok views. 

Dat maakt van bewoners René, Raf, Remi en Martin heuse sterren op het jongerenmedium. Het verhaal haalde breed de media – VTM, VRT en zowat alle kranten. Reden genoeg om ons Tubbe-huis even te bellen.

Hilde de Bruyn (algemeen directeur) is dan ook terecht heel fier: “we zijn zó blij met deze bom aan communicatie!”. “Positieve beeldvorming over woonzorgcentra is belangrijk; al hadden we zo’n succes nooit verwacht.”

Hoe raakten ze daar?

Hilde De Bruyn: “In de werkgroep communicatie hadden Yana (coördinator dagzorg) & Sophie (coördinator wonen & leven) het plotse idee om aan de slag te gaan met tiktok . We denken al lang heel hard na over hoe we de werking in een woonzorgcentrum in een positief daglicht konden brengen doch de klassieke media werken onvoldoende. De werkgroep communicatie is al enkele jaren bezig met het ontwerpen van mooie tiktok-verhaaltjes maar dit was er knal op. We weten ook niet exact wat het triggerde- maar plots gingen we viraal! De aanhouder wint is hier echt wel van toepassing,” lacht ze.

“De echtheid van wat we doen speelt wellicht een rol. Ze amuseren zich en de 4 mannen werden intussen ook hele dikke vrienden. Met de juiste muziek eronder, blije acteurs en creatieve jonge regisseurs Yana en Sophie liepen de views plots in de miljoenen.

Piramide op zijn kop.

“We proberen onze bewoners in alles te betrekken. Ook in een TikTok-filmpje dus. Zoiets kan je als directeur niet helemaal zelf in de hand houden. Het vraagt dus heel veel vertrouwen in collega’s en dat is niet altijd even makkelijk moet ik toegeven”, zegt Hilde: “Maar het is een heel positieve ommekeer eens je het wél kan doen!”

Ze gaat verder: “Ook al ben ik een heel open minded manager die van nature weinig waarde hecht aan hiërarchie – de piramide helemáál op zijn kop is toch soms wat schrikken: Oei, waarom zegden ze niets – waar gaat dit heen? Maar het loslaten brengt zoveel meerwaarde. Het coachend leiding geven is iets waar we dan ook volop op inzetten. Als leidinggevenden onder elkaar wijzen we er elkaar continu op dat loslaten ons positieve kracht oplevert. Zowel tov de medewerkers als tov de bewoners. Eens je de klik maakt en kan inzetten op maximale participatie, openen plots deuren die je niet direct zag.  We zijn teveel gewoon om mensen te zeggen wat ze moeten doen en nemen dan al snel de regie in handen. Nu we dat steeds meer leren loslaten groeien de dingen erg snel. Intussen participeren onze bewoners in zóveel zaken. De huiskrant, de buurtzorg, debatten die we organiseren, de dagindeling…en we zien dat het mensen levenskwaliteit geeft.  We hebben bewoners en medewerkers  in huis met zoveel levenswijsheid: laat hen toch even meedenken over wat we doen.”

Respect voor kleine dingen als start

“Het begint met erg kleine dingen”, zegt Hilde. “Mag ik even in jouw kast iets nemen – ook al is dat een persoon met dementie, je bent in hun woning. Als je mensen respectvol benadert trek je niet zomaar een kast open. Privacy is al zo beperkt in een woonzorgcentrum, zet dan maximaal in op daar waar het nog kan. Onze bewoners appreciëren dat erg en dat vertrouwen evolueert dan snel verder naar het geloof dat ze echt meetellen. “We maken snel enorme en positieve evoluties door op dat vlak. Daar zijn we heel blij mee. Wat begint met een vraag over een kastdeur openen maakt een participatief “Tubbe huis” op termijn.”

Het gewicht van participatie:

Hilde de Bruyn: ‘ In ons huis is er ook een procesgroep rond wonen en leven. Deze procesgroep wordt vertegenwoordigd door een afgevaardigde vanuit elke discipline. Samen nadenken over hoe we het leven in huis aangenamer kunnen maken. In feite gaat het allemaal over kwaliteit van leven van bewoners en medewerkers. Alleen zet Tubbe héél fel in op participatie. Dat maakt het Tubbe-verhaal zo sterk. “Participatie is belangrijk en de bewoners hebben echt allemaal waardevolle inzichten en meningen. Zo organiseren we bijvoorbeeld ook debatten rond diverse thema’s. We nodigen een expert uit rond de topic en debatteren met alle bewoners die dat willen. Zéér boeiend qua inzichten. Topics als LGBTQ+, klimaatverandering, enzoverder – niets gaan we uit de weg. Zo hadden we ook een heel boeiend debat met Zorgambassadeur Candice De Windt rond zorgtaken. “Moet de persoon die je wast een gediplomeerd iemand zijn? Toch wel was het antwoord van de bewoners.” Boeiend alle meningen te horen – zet dus ten volle in op participatie”, stelt Hilde duidelijk.

“Die meerwaarde, het geluk dat het meebrengt willen we graag delen. 4 genietende bewoners en 2 creatieve stafleden verder- en kijk -het tiktokverhaal was een feit. De gelukkige gezichten gingen viraal. Bewoners en medewerkers die SAMEN tonen dat het hier superleuk is – dat willen we laten zien- dat we samen in “the zone” zitten van onze participatieve flow!”,  besluit ze.

 

In debat over LGBTQI+

Ook Candice De Windt (Vlaams Zorg- en Welzijnsambassadeur) is laaiend enthousiast in het TikTok filmpje van Sint Eligius