De ronde van Frankrijk staat niet op ons programma, maar….
Maar de Sakuratrappers hebben ambitie!
We hebben de ambitie om betrokkenheid te stimuleren. Binnen Sakura zetten we dan ook sterk in op verbinding tussen bewoners, familie, vrijwilligers en medewerkers. “We hebben inderdaad een eigen wielerploeg” zegt Bart D’hanis fier; “mét een eigen wielertenu”. We zijn er apetrots op – iedereen is ook de trotse bezitter van een lidkaart.”
Babbelkousen aan tijdens de wedstrijd
Tubbe: Jullie organiseren ook wedstrijden hoorden we?
Bart D’hanis, ja, heel leuk; we laten mensen virtueel wedstrijden fietsen. Dat zijn een hele reeks wedstrijden – met veel ambiance. Niet alleen wedstijden maar we laten mensen ook fietsen naar plaats waar ze vroeger woonden. Dat vinden onze bewoners heel waardevol. Maar bovendien, we zijn vooral kampioenen in babbelen. Fietsen gaat voor ons over veel meer dan alleen bewegen. De bewoners motiveren elkaar, ze stellen samen doelen zoals een echt wielerteam. Dan is het erg tof te zien hoe ze mekaar aanmoedigen en ook hoe de dagelijks dingen des levens daar besproken worden.
De “effort” van de ene werkt dan aanstekelijk voor de andere. Zo ontstaat er een dynamiek in onze “wielerploeg”. Sommigen komen voor te trainen, anderen komen om deel te nemen aan de sfeer en dynamiek. Die teamdynamiek zorgt voor een positieve sfeer. Het wordt zo een echte groepsgebeurtenis waar iedereen steeds welkom is. Het is trouwens de verdienste van al onze medewerkers, bewoners, familieleden en vrijwilligers om deze cultuur in ons huis te realiseren.
Goesting en talent.
Tubbe: Jullie maken er ook een punt van iedereen te betrekken.
Bart: “Absoluut! Het sociale, het inzetten op die verbinding en vooral op de talenten van mensen, dat is belangrijker voor ons. En we merken dat het precies dat is wat mensen net motiveert. Iedereen krijgt goesting om mee te doen en iedereen kan ook meedoen. En ja, kijkers en babbelaars horen daar absoluut bij. Ook fysiek denken we breed. We schakelen pedaaltrainers, hometrainers, armfietsen en motomeds in. Bewoners die écht niet graag fietsen, komen andere bewoners aanmoedigen of komen gewoon even kijken. Zo wordt het eigenlijk een dagelijkse gebeurtenis waar een hele sociale functie aan zit. We zetten daar dan ook extra op in. Ook bewoners kunnen hun creativiteit kwijt in het maken van de wielerspandoeken. Dit alles versterkt ook het groepsgevoel tussen bewoners, medewerkers, vrijwilligers en familie.
Ook bij grote wielerwedstrijden, dan zit iedereen klaar. Soms fietsen we mee, of zitten we als supporters op de tribune. Uiteraard hoort daar aangepast eten en drinken bij. Bij de ronde van Frankrijk een kaasplank – tijdens de Giro schelletjes parmaham en morzarellabolletjes. En natuurlijk een glaasje prosecco, cava of wijntje. Ook dat mag niet ontbreken! Uiteraard wordt dan uitgebreid mee geanalyseerd wat er in de koers gebeurd en ontsnapt niemand aan de vergelijking met Eddy Merckx. Soms doen ook familie en vrienden mee. Het is allemaal heel toegankelijk.
Tubbe: Jullie zetten ook in op de buurt?
Inderdaad, we proberen mensen over generaties heen samen te brengen. Zo organiseren medewerkers tweejaarlijks een leuke fietsneukeltocht. Jong en oud. Iedereen is welkom. We doen met Sakura ook verschillende acties samen met de lokale scholen. Altijd leuk voor onze bewoners om iets te doen samen met de kinderen. Ook de kinderen genieten daarvan en zijn dan apetrots. Ook gaan we jaarlijks eens kijken naar 1 of meerdere wielerwedstijden. Gewoon even samen de echte sfeer opsnuiven van een lokale echte Vlaamse Wielerkermis. Iedereen kent dit nog van vroeger. Genieten! Naar analogie hiervan organiseren we in ons WZC jaarlijks een Vlaamse kermis. Dit is dan voor de hele buurt, een beetje zoals een buurtfeest. Eerlijk? Het is ongelooflijk hoeveel bewoners, buurtbewoners, familie, kinderen en medewerkers hierop af komen. Dit is zoveel beter dan een klassieke opendeur.
Ook gaan we, zodra het weer het toelaat, buiten fietsen met onze bewoners. Onze duofiets is dan ook fantastisch. We beschikken over een vaste fietsploeg van vrijwilligers die tijdens de week maar ook in de weekends met bewoners de baan opgaan. Deze duofiets gebruiken onze vrijwilligers om samen met de bewoners hun vroegere thuis en hun omgeving te bezoeken. Of gewoon een speciale plek in de buurt te bezoeken. Vanzelfsprekend hoort er ook de nodige rustpauze met een babbel en versnaperingen bij. Telkenmale sta ik opnieuw versteld hoeveel emoties dit bij onze bewoners teweegbrengt. Zoveel dankbaarheid.
Tubbe: Jullie gamma fietsen is wel uitgebreid.
We hebben inderdaad een heel aanbod in huis. Van spinningfietsen tot gemotoriseerde fietsen. Mensen die niet kunnen fietsen met de benen hebben toestellen om dat met de armen te doen. Omdat er voor ieder wat wils is, voelt iedereen zich welkom. Veel mensen komen dagelijks langs om erbij te horen.
Tubbe: Is innovatie daar belangrijk?
Bart: Uiteraard zoeken we altijd nieuwe dingen en investeren we in dat diverse aanbod. Elektrische duofietsen zijn een zegen en we zorgen ervoor dat bewoners ook effectief buiten kunnen komen . Anderzijds, zoek het niet te ver en zet vooral in op de talenten mensen. Innovatie en creativiteit komt voort uit de talenten van onze medewerkers, vrijwilligers, buurt, familie en bewoners.
Tubbe: Is het makkelijk om de hele organisatie mee te krijgen in zo’n open blik en toch wat andere aanpak?
Bart: Dit werk is nooit klaar en het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Maar de eerste stap is toch om samen na te denken over welke richting je als wzc uit wil. Het kompas in dezelfde richting krijgen. Binnen Sakura geloven we in de talenten van mensen en zetten we sterk in op een multidisciplinair werken. Zo trachten we voor een gepaste werkstructuur te zorgen die dit mogelijk maakt. Inzetten op talenten, op wat je “wel” kan, dat brengt positiviteit mee en dat doet iedereen goesting krijgen. We zijn ervan overtuigd dat mensen een stapje verder gaan voor waar hun talenten liggen. Dit geldt zowel voor de bewoners, medewerkers, vrijwilligers… Deze talenten zijn voor elke persoon dan ook anders en maken ons allen uniek. Op zoek gaan naar de motivatie, het inzetten op talenten, op wat iemand “wel” kan en dit dan ook waarderen, daar geloven we sterk in.
Tubbe: Tot slot: Talenten tonen Iets waar jullie met kunst een extra stapje in zetten? Om bij het thema te blijven: specifiek wielerkunst?
Bart: Klopt helemaal!
We verzamelden oude wielen, fietsbanden, kettingen, lichten, …. Daar maken de bewoners samen met vrijwilligers kunstwerken mee. Of samen enkele leuke spandoeken te maken om te supporteren. Hier hebben we dan ook ooit eens tentoonstelling over gehouden.Het is geweldig om bewoners dan uitleg te zien geven over hun kunstwerk. Waarom is het op dié manier gemaakt. In Molteni-geel, met op de achtergrond…. Top!
Ontdek meer verhalen
Welkom aan boord van de Tubbe Trein in 2024
We stomen door naar bijna 200 Tubbe Huizen!
Tik Tok (Tubbe): wereldster op je 98ste?
René, Raf, Remi en Martin genieten met volle teugen.