Terug naar overzicht

Sterke statements van onze topgasten op de intervisie van 16 juni

100 deelnemers zaten op de laatste intervisie op het puntje van hun stoel voor Candice Dewindt (Zorg- en welzijnsambassadeur) en Ann Peuteman (auteur en Journaliste bij Knack) als sterke openers van onze op en top Tubbe dag.

Ann Peuteman startte met de vraag: “Wat kunnen we van ouderen leren?” Veel meer dan we denken zo bleek. Ouderen hebben niet alleen heel wat te vertellen maar willen graag ook actief deelnemen aan de maatschappij. Op verschillende manieren. Maar daar lijken we niet altijd goed naar te luisteren of voor open te staan. Zo kan je bijvoorbeeld niet registeren als vrijwilliger als je voor 1952 bent geboren – wij kennen nochtans enkele kranige 90 jarigen die wel nog een rondje meewillen!

Genoeg reden voor Zorgambassadeur Candice De Windt om erop in te pikken met een sterk statement voor woonzorgcentra: “We moeten ruimte, tijd en plaats maken voor onze ouderen. We moeten organisaties creëren die de bewoners volgen en mensen zo in hun kwaliteiten en waarde laten.” Een statement waar we natuurlijk als Tubbers hélemaal achter staan.

 

      

Een eerste toekomstgerichte Tubbe workshop boog zich over het vraagstuk: “Hoe stomen we onze studenten in de gezondheidszorg klaar voor een participatieve ouderenzorg.”
Onze Tubbe Ambassadeur Renaat Lemey (Ben), Petra Cobbaert  (Ben) buigen zich samen met Dorine Sabbe (Vives) en de werkgroep over de vraag: “Hoe vertalen we de 6 Tubbe principes naar studie- en stagehandvaten voor een open deur naar de praktijk. Zorg- en Welzijnsambassadeur Candice De Windt mee in debat over de toekomst van onderwijs en over hoe bewoners de PingPing* generatie terug eitjes leren bakken. (*PingPing = koken met de microgolfoven)

Tubbe inzichten kregen we ook van  Worchitects Frank De Craecker & Fien Dams : “Een zorgteam is multidisciplinair en afgestemd op de bewonersgroep. Vergeet ook niet uit te reiken naar mantelzorgers, vrienden en familie!
Laat medewerkers hun talenten ontwikkelen en zo meebouwen aan de toekomst van een woonzorgcentrum samen met bewoners! Werk vanuit het principe: geef initiatiefrecht en adviesplicht”

De derde en laatste topworkshop: “Op de agenda van het bewonersparlement!” werd gebracht door Tubbe coaches Dirk Poppe en Veerle Herst.

Eerste tips waren:  De PDCA-cyclus (plan-do-check-act) toegepassen op bewoners;  geef ze een stem in elke stap en “vier” de top(tubbe)momentjes.

Dirk Poppe: “Twee maanden elke dag twee keer iets anders doen – dan pas verandert iets in je hersenen en doorbreek je een patroon deelpositieven momenten.
Veerle Herst : “Maak geen “klaagbank” maar stel zelf eerst 3 positieve vragen!  Creeër daarmee positieve flow voor meer goesting.”

Uiteraard werd dit alles gevolgd door een goed gevulde gonzende bijenkorf in de namiddag waar iedereen zijn ideeën, problemen en vragen in de groep kon gooien. Er werden heel wat zaken uitgewisseld en inspiratie opgedaan!