Terug naar overzicht

Even binnenpiepen bij de Vives opleiding: Relatiegerichte zorg vanuit de Tubbe Principes

We kondigden het eind november vorig jaar met veel graagte aan: er zou een Tubbe opleiding komen. Samen met Zorgambassadeur Candice Dewindt en Minister Hilde Crevits keken we uit naar de concrete uitrol. En kijk: de eerste reeks van 18 enthousiastelingen startten op 22 februari. De opleiding werd samengesteld door Dorine Sabbe (Docent Bachelor Verpleegkunde), Linus Vanlaere (Zorgethicus)  en Ann Lammens (Coördinator sTimul) en was onmiddellijk gevuld voor een eerste reeks.

“Zorg is niet zomaar dienstverlening. Zorg is een relatie. Het Tubbe-model leert hoe we in zorgpraktijken consistent vanuit de relatie kunnen werken. De principes van Tubbe bieden handvatten om zorg vanuit de relatie te organiseren.  Ook in zorgethiek staat zorg als relatie centraal.” Het zijn de eerste zinnen uit de brochure die duildelijk de aandacht trekt van zorgverleners en de mensen die hen opleiden.

We zijn er intussen meer en meer bewust van dat we op deze manier met oudere mensen moeten omgaan. Om deze evolutie kracht bij te zetten wordt deze vorming gratis aangeboden vanuit de Koning Boudewijnstichting om nog meer aandacht te schenken aan relatiegerichte zorg, ook binnen het onderwijs. De ervaringsgerichte methodiek van sTimul, via het simuleren en zelf ervaren, de reflectie stimuleren dompelde de cursisten onmiddellijk onder wat de impact is van relatiegerichte zorg; De leerkrachten uit het secundair onderwijs ondervonden aan den lijve wat sensorische deprivatie is. Met concrete aanpak neemt Vives hen mee in het voelen wat relatiegerichte en ethische zorg inhouden. De eerste dag vinkten ze autonomie en participatie af – de eerste twee van 6 Tubbe Principes.

Ze staan alvast te popelen voor de tweede sessie. Intussen werd ook de tweede reeks data vrijgegeven.

Snel zijn is de boodschap – de plaatsen zijn als honingzoete broodjes!

Data 2e reeks: 25/4, 23/5 en 6/6/24

We zitten al aan 200 Tubbe huizen intussen – op naar de volgende 100!

Inschrijven via peter.burggraeve@vives.be.